Help! Mijn computer is traag geworden

Meestel word een Windows computer na verloop van tijd trager. Opstarten duurt langer. Programma’s laden trager… Dit kan zorgen voor veel ergernis. Hieronder enkele acties die je kan uitvoeren om dit probleem proberen op te lossen.

1. PC ontdoen van Malware.

Je kan hiervoor gratis software downloaden. Malwarebytes is heel degelijk en gratis te gebruiken gedurende een korte periode. Dit is voldoende voor een grondige opkuis. Nadien kan het programma direct terug verwijderd worden. (https://nl.malwarebytes.com/)

TIP : In tegenstelling tot een antivirus programma, waarvan je maar één enkel sofware pakket tegelijk mag installeren op uw pc, kan je voor het opkuisen van Malware verschillende software gebruiken.

2. Verwijder oude en onnodige bestanden.

Het is steeds aan te raden om minimaal 20% vrije schijfruimte te hebben op uw harde schijf. Verwijder regelmatig oude bestanden. Gebruik hiervoor de gratis tool Ccleaner. (https://www.piriform.com/ccleaner) je kan het ook gebruiken om uw register op te kuisen en uw start programma’s uit te mesten.

3. Schakel onnodige programma’s uit die automatisch starten bij het opstarten van Windows

In Windows 7, druk op de windows knop en type ‘msconfig’. Selecteer het tabblad ‘Startup’. Hier zie je alle software die automatisch opstart samen met Windows. Schakel alle onnodige zaken uit. Dit scheel heel wat in opstarttijd !

4. SSD

Is uw toestel al enkele jaren oud? Overweeg de overstap van een conventionele harde schijf naar een SSD. Deze zijn vele malen sneller en gaan langer mee. Ook geen irritant gezoem meer van opspinnende schijven. De prijs is de laatste jaren sterk gedaald. Wil je toch besparen kan je een SSD met kleine capaciteit aankopen en hierop het besturingsysteem installeren. Foto’s en andere ruimte opslorpende bestanden kan je bijjhouden op een tweede, conventionele schijf.

5. Schakel alle onnodige weergave opties uit in Windows.

Windows ziet er ‘by default’ vrij afgelikt uit. Het oogt mooi, maar deze opties vragen veel van uw grafische kaart. Je kan deze opties uitschaken als volgt. Ga naar de system properties. (Shortkey : Windows toets + pause toets). Selecteer de Advanced system settings. Activeer het middelste tabblad ‘Advanced’. In de rubriek ‘Performance’ druk op de ‘settings’ knop. Activeer hier de radio button ‘Adjust for best performance’.

6. Voor schijfcontrole uit

Beschadigde sectoren op uw harde schijf kunnen ervoor zorgen dat Windows ineens heel traag word. In bepaalde gevallen kunnen deze hersteld worden. Ga naar ‘mijn computer’ (Windows toets + E) en bekijk de eigenschappen van uw C schijf. Onder de tab ‘Tools’ zie je de optie ‘Error-checking’. Dit kan enige tijd in beslag nemen. Het is aan te raden om een ‘checkdisk’ te plannen na een Windows herstart. Dit kan via de command line (Win toets + R => ‘cmd’).

  • chkdsk /f

Je zal de boodschap krijgen dat er files in use zijn. Beantwoord de vraag om een checkdisk te plannen na een herstart met ‘j’

Scroll naar boven